Glavni standardi održivosti

PEFC (PEFC/06-37-03) sertifikat, koji se izdaje od strane Programa za odobravanje sertifikacija šuma (Programme for Endorsement of Forest Certification), potvrdjuje da sirovine od drveta poti?u iz šuma koje su sertifikovane u skladu sa jednim od PEFC (PEFC/06-37-03) sistema za sertifikaciju odnosno da zadovoljavaju kriterijume PEFC (PEFC/06-37-03) Chain of custody standarda (Lanac nadzora).

Za detaljne informacije pogledajte PEFC (PEFC/06-37-03) sertifikate
https://www.pefc.org/
PEFC- Europapier Certificate

 

FSCTM (FSC C017326) lsertifikat, izdat od strane Saveta za upravljanje šumama (Forest Stewardship CouncilTM), garantuje da sirovine od drveta poti?u od odgovornog upravljanja šumama u skladu sa FSCTM (FSC C017326) standardom odnosno da se zadovoljavaju kriterijumi FSCTM (FSC C017326) Chain of custody standarda (Lanac nadzora).

Za detaljne informacije pogledjte FSCTM
http://www.fsc-info.org/
FSCTM - Europapier Certificate

European Ecolabel (European Flower)

Evropska eko-oznaka za proizvode od papira predstavlja sveobuhvatnu eko-oznaku koja se odnosi na proizvode od celuloznih i recikliranih vlakana i koja definiše kriterijume u vezi sa emisijom štetnih gasova, potrošnjom energije, poreklom sirovine i odredjenim hemikalijama.

 

Nordic Swan 

Nordijski labud za proizvode od papira predstavlja sveobuhvatnu eko-oznaku koja se odnosi na proizvode od celuloznih i recikliranih vlakana i koja definiše kriterijume u vezi sa emisijom štetnih gasova, potrošnjom energije, poreklom sirovine i odredjenim hemikalijama.

 

Carbon Neutral Product

Pod pojmom “Karbonska neutralnost” se podrazumeva da će emisije štetnih gasova vezanih za proizvodnju odredjenih proizvoda biti smanjene kroz odobravanje kredita za finansiranje projekata obnovljive energije, bez emisije štetnih gasova, kao što su farme za iskorišćavanje energije vetra i solarna postrojenja, kao i kredita za poboljšavanje energetske efikasnosti.

Blue Angel

Plavi andjeo, predstavlja sveobuhvatnu eko-oznaku koja se odnosi na proizvode koji su većinom od recikliranih vlakana i koja definiše kriterijume u vezi sa kvalitetom recikliranog papira i hemikalijama.

Certified Green Energy (Green-e)

Oznaka Green-e (zeleno-e) je prepoznatljivi simbol koji pomaže potrošačima da prepoznaju sertifikovane proizvode koji su napravljeni od obnovljivih izvora energije. Ova oznaka potvrdjuje da Sertifikati energije iz obnovljivih izvora (Renewable Energy Certificates-REC) zadovoljavaju stroge standarde za zaštitu životne sredine i zaštitu potrošača.

 

Windpower - Energija vetra

Ova oznaka simbolizuje da je u proizvodnji papira korišćena električna energija iz obnovljive energije vetra